Download je films, series of games? Dit zijn de wetten en mogelijke uitkomsten – radar

Misschien heb je geen zin om een ​​abonnement te nemen op een bepaalde film of serie, of heb je er het geld niet voor. Gelukkig kun je nog gratis genieten van wat kijkplezier via downloadsites. Of nou ja, gelukkig? Downloaden van internet is inderdaad illegaal, maar hoe groot is de reële kans dat u hier gevolgen van ondervindt en dat de politie u betrapt?

Sinds 2014 geldt er in Nederland een downloadverbod. Daarvoor kon je in de problemen komen als je zelf films, series of games online bekeek, maar het was soms niet duidelijk of Nederlanders ook officieel illegaal waren als ze die alleen downloadden, meldt het AD.

Speciale kopieerbelasting

Dit had te maken met de speciale kopieervergoeding, een bedrag dat bovenop de aanschafprijs van de datadragers komt (dus je USB-stick of je mobiele telefoon). De speciale kopieerbelasting gaat naar de makers van films, series en muziek. Hiermee kunnen Nederlanders voor eigen gebruik kopieën maken van een muzieknummer of film die ze hebben gekocht. Het was lange tijd niet duidelijk of downloaden uit illegale bron ook een “thuiskopie” is.

Filmproducenten stappen naar de rechter

Deze verwarring werd nog groter toen toenmalig minister van Justitie Fred Tiffin in 2011 in een persbericht schreef dat “het downloaden van games en andere software al geruime tijd illegaal is, maar dit zal nu ook gelden voor bijvoorbeeld films en muziek”. Vervolgens stapten de filmproducenten naar de rechter: uit deze verklaring kun je zeggen dat het downloaden van films en muziek destijds was toegestaan. Ze hadden gelijk.

READ  Pieten gluren in Markelo - Maarkelsnieuws.nl

Sony en Philips stappen naar de rechter

Een paar jaar later stapten elektronicabedrijven als Sony en Philips naar het Europese Hof over de bijzondere kopieerbelasting. Ze vonden het te hoog omdat in Nederland ook illegale belastingaftrek was opgenomen. In 2014 besloot een EU-rechter om illegale downloads per direct te verbieden.

Wat zijn nu de Nederlandse regels?

Het is in Nederland niet toegestaan ​​om een ​​film, serie, game of muziektrack te downloaden of te streamen van iemand die niet officieel het recht heeft om deze te verkopen of te delen. Intentie maakt niet uit. Ook als je al een film bezit, mag je deze niet downloaden of streamen op een illegaal platform.

Bovendien mag u geen koppelingen maken naar sites waar u illegaal auteursrechtelijk beschermd materiaal kunt downloaden. Ook is het niet toegestaan ​​om ondertitels voor series of films te maken en te verspreiden – hiervoor moet je eerst toestemming hebben van de fabrikant.

Wat kan er gebeuren als je een film illegaal downloadt?

Illegaal downloaden valt onder het burgerlijk recht. De politie staat dus niet direct voor je deur als je een strafbaar feit pleegt, aldus het AD. Bedrijven kunnen je voor de rechter dagen en een boete opleggen als ze denken dat je hun materiaal illegaal hebt gedownload.

Stichting Brein behartigt de belangen van auteursrechthebbenden in Nederland. De stichting houdt zich voornamelijk bezig met uploaders en kan mensen voor de rechter slepen, hoewel ze meestal beginnen met een schikkingsvoorstel. De kosten van deze regeling kunnen oplopen tot 12.500 euro.

Met torrent-downloads en sommige apps zoals Popcorn Time kun je ook automatisch downloaden tijdens het downloaden. Als je torrent-sites gebruikt, bestaat de kans dat Stichting Brein je in de gaten houdt.

READ  Nieuwe iOS 15-functie geeft prioriteit aan 5G boven zwakke wifi

Is er iemand die downloaders stalkt?

De Nederlandse filmorganisatie Filmworks heeft een duidelijke focus op downloadtools. Ze eisen een schikking van 150 euro voor het illegaal downloaden van een film. In theorie gaat de rekening naar de persoon wiens internetverbinding (IP-adres) zich bevindt.

De rol van internetserviceproviders

In de praktijk heeft Dutch Filmworks niet veel succes gehad. Hoewel het makkelijk is om de IP-adressen van illegale downloaders – kortom het adres van je internetverbinding – te vinden, moet Dutch Filmworks de identiteit van de mensen achter dat IP-adres opvragen bij de internetprovider. Internetproviders geven dit soort informatie liever niet weg, met het oog op privacy.

Afwijzing van Vodafone Zygo

Dutch Filmworks verzamelde in 2017 de IP-adressen van honderden Ziggo-klanten die The Hitman’s Bodyguard hadden gedownload. Zo nam de organisatie contact op met VodafoneZiggo, die weigerde de NAW-gegevens door te geven. Het bedrijf maakte zich onder meer zorgen over de privacy van klanten en dat klanten niet op de hoogte waren van hun rechten en plichten in het schikkingsvoorstel.

Wat is er gebeurd tussen Dutch Filmorx en Zigo?

De rechter oordeelde uiteindelijk in het voordeel van VodafoneZiggo, omdat Dutch Filmworks niet transparant genoeg was over wat de belangenorganisatie met de gegevens wilde doen. Ook vond de rechter dat de reden waarom de organisatie precies 150 euro wilde vragen niet met voldoende bewijsmateriaal werd onderbouwd. Er volgde hoger beroep, maar ook werd vastgesteld dat Ziggo geen verplichting had om klantgegevens te verstrekken. Met een duidelijker beleid kunnen organisaties als Brein en Dutch Filmworks alsnog gelijk krijgen in de rechtszaal.

READ  'Kabinet werkt aan aanscherping coronamaatregelen'

In de jaren sinds de download werd verboden, verzamelden deze organisaties de IP-adressen van veel illegale downloaders. Als de rechter hen toestaat persoonsgegevens van ISP’s op te eisen, kunnen er veel boetes en schikkingen volgen. Maar tot nu toe is dat niet gebeurd.

Bron: AD.nl

More from Madison Garrett

Deze populaire PS4-game kost slechts $ 1 voor een beperkte tijd

Alle PS4-gebruikers kunnen momenteel een populaire PS4-game downloaden voor $ 1, voor...
Read More

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *