Het VK schrapt de quarantaine voor sommige bezoekers, aangezien de pubs weer opengaan

Het VK schrapt de quarantaine voor sommige bezoekers, aangezien de pubs weer opengaan

LONDEN – Boris Johnson wil een knipbeurt en een biertje.

Net als miljoenen andere Britten zal de premier zaterdag een trim en een drankje kunnen krijgen, wanneer het land de grootste stap tot nu toe uit de blokkering van het coronavirus zet met de heropening in Engeland van restaurants, pubs en kappers, samen met seculiere en heilige plaatsen waaronder bioscopen en kerken.

Groot-Brittannië stelt zich ook open voor reizen en kondigt vrijdag aan dat het een vereiste schrapt voor mensen die uit tientallen landen komen om 14 dagen geïsoleerd door te brengen. Vanaf 10 juli wordt de quarantaine opgeheven voor aankomsten uit landen die worden beschouwd als “lager risico” voor het coronavirus, waaronder Australië, Japan, Frankrijk, Spanje, Duitsland en Italië – maar niet de Verenigde Staten, ’s werelds zwaarst getroffen land van COVID-19 .

Voor Britten die geïsoleerd zijn en geldgebrek hebben, wordt verlichting van de verlichting van de driemaandelijkse lockdown vermengd met schroom. Groot-Brittannië heeft de hoogste COVID-19-tol in Europa, met meer dan 44.000 bevestigde sterfgevallen, en wetenschappers zeggen dat het coronavirus nog steeds vrij rondloopt. Zelfs de doorgaans uitbundige Johnson zei deze week dat het virus ‘nog steeds rondcirkelde als een haai in het water’.

“Ongetwijfeld heeft lockdown vele honderdduizenden levens gered”, zei Johnson vrijdag op een persconferentie. ‘Maar het heeft ook een verwoestende impact gehad op onze manier van leven en onze economie.’

Johnson drong er bij de Britten op aan om zich te vermaken en heeft gezegd dat hij van plan is om dit weekend een pintje te drinken en zijn ruige blonde lokken te laten trimmen. Maar hij drong er ook bij mensen op aan voorzichtig te zijn en de regels voor sociale afstand te volgen.

READ  Het WK 2026 bestaat uit vier groepen en 24 andere wedstrijden

‘Dit is een groot keerpunt voor ons’, zei hij. “We moeten het goed doen.”

Als de pubs en restaurants zaterdag weer opengaan, is het allesbehalve gewoon.

Ze moeten de contactgegevens van elke groep opnemen en mensen kunnen slechts met één ander huishouden tegelijk praten. Er komt meer schoonmaak, een rijverbod aan de bar voor een drankje en een verminderde capaciteit, met opdrachtgevers om minstens één meter uit elkaar te blijven.

“Ik denk dat de overgrote meerderheid van pubs en restaurants met enthousiasme verwelkomt en opengaat”, zegt Jane Pendlebury, algemeen directeur van Hospa, de Hospitality Professionals Association. ‘Toch maken de beperkingen het moeilijk.

“En natuurlijk zal de pubomgeving, de restaurantomgeving een heel andere sfeer hebben”, zei ze.

Sommige pubs blijven in het weekend of zelfs langer gesloten. Toch heeft de politie de wijsheid van het heropenen van pubs op zaterdag in twijfel getrokken. Tim Clarke van de Metropolitan Police Federation waarschuwde dat het weekend ‘net zo druk kan zijn als het controleren van oudejaarsavond’.

Eén stad in Engeland doet niet mee aan de heropening. Leicester, met 300.000 inwoners, werd deze week opnieuw opgesloten in de gevangenis te midden van een piek in coronavirusinfecties. Niet-essentiële winkels zijn gesloten en pubs en restaurants gaan zaterdag niet weer open.

Ze blijven ook dicht ten noorden van de grens in Schotland.

De conservatieve regering van Johnson staat steeds meer op gespannen voet met de Schotse eerste minister Nicola Sturgeon op het gebied van virusbestrijding. Schotland beheerst zijn eigen gezondheidsbeleid en Sturgeon is voorzichtiger geweest met het opheffen van de lockdown dan de autoriteiten in Engeland. Pubs in Schotland kunnen vanaf maandag biertuinen openen, maar kunnen tot 15 juli geen mensen binnenshuis bedienen.

READ  Amerikaanse man bezoekt COVID-partij om te zien of het virus echt is; sterft later

Schotland heeft ook niet ingestemd met het plan om de quarantaine voor reizigers te beëindigen, wat voorlopig alleen voor Engeland geldt.

De lijst van 73 landen en gebieden die zijn vrijgesteld van quarantaine omvat Australië, Nieuw-Zeeland en een groot deel van West-Europa – maar niet Portugal of Zweden, met relatief hoge besmettingspercentages. Ook op de lijst staan ​​Aziatische landen zoals Zuid-Korea en Vietnam die hun uitbraken hebben getemd en verschillende Caribische landen, waaronder Jamaica.

Sommige van die landen zullen nog steeds Britse bezoekers in quarantaine plaatsen.

De VS, met het grootste aantal gevallen en sterfgevallen van coronavirus ter wereld, staat niet op de lijst. China, Rusland of Brazilië ook niet.

De Britse regering veranderde ook haar officiële advies tegen alles behalve essentiële reizen buiten het land. Vanaf zaterdag is reizen voor werk of vrije tijd toegestaan ​​in tientallen landen, waaronder enkele, zoals Canada, die niet op de quarantainevrije lijst staan. Het VK raadt nog steeds af om naar de Verenigde Staten te reizen

Sturgeon beschuldigde de Britse regering ervan haar lijst met veilige landen tot op het laatste moment te wijzigen.

“Als er zoveel op het spel staat, zoals het nu is, kunnen we ons niet laten meeslepen in het kielzog van een eerlijk, shambolisch besluitvormingsproces van een andere regering”, zei ze.

De leider van Wales, Mark Drakeford, zei ook dat het omgaan met de regering van Johnson over het reisplan ‘een volkomen shambolische ervaring’ was geweest.

Bharat Pankhania, een expert in overdraagbare ziekten aan de University of Exeter Medical School, zei dat de regering ‘gemengde berichten’ uitzond.

READ  Piraatdiepte getest in 20 games in 20 dagen

‘Het virus is nog steeds in omloop’, zei hij. ‘Ik ben wel bang dat de enorme kosten van de afsluiting, de pijn en het lijden, heel, heel snel ongedaan kunnen worden gemaakt.’

Chris Whitty, de Chief Medical Officer van Engeland, zei dat de autoriteiten probeerden de verschillende risico’s zo goed mogelijk in evenwicht te brengen.

‘Niemand gelooft … dit is een risicovrije volgende stap’, zei hij. ‘Dat is het absoluut niet.

‘Dit virus is nog lang niet verdwenen.’

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *